Sporcu ve Antrenör Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Yabancıların çalışma izni ve çalışma muafiyetlerini düzenleyen 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 13 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yabancı uyrukluların çalışma izni ve muafiyetlerini düzenleyen 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun getirdiği bir yenilik, 4837 Sayılı Yabancıları Koruma Kanunu’nda düzenlenen yabancı sporcular ve antrenörler için düzenlenen çalışma muafiyetini kaldırmak oldu. Artık yeni ve yürürlükte olan kanun gereği, yabancı sporcuların, futbolcuların çalışma izni almaları gerekmektedir.
Çalışma İzni Nedir?
Çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve sahibine Türkiye’de yasal olarak çalışma ve ikamet hakkı veren bir belgedir.
Çalışma Muafiyeti Nedir?
Kural olarak, yabancılar ÇSGB tarafından düzenlenen çalışma izin belgesini almadan çalışamaz. Fakat kanunla bu duruma istisnalar getirilmiştir.
4837 Sayılı Kanun çerçevesinde eskiden yabancı uyruklu sporcular da çalışma muafiyetinde yer almakta idi, çalışma izni almalarına gerek yoktu. Yeni düzenleme ile artık yabancı uyruklu sporcuların da çalışma izni almaları gerekmektedir.
Yabancı Doktor Çalışması İçin Gerekli Koşullar
Yabancı Doktorlar Türkiye’de özel hastanelerde ve kliniklerde çalışabilmekteler. O halde yabancı doktor çalışma izni başvurusunda bulunmak için gerekli şartlar nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yabancı uyruklu doktorların Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alması gerekmektedir. Ön izin başvurusunda istenilen belgeler Türkiye üniversitelerinden mezun olan hekimler ile yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan hekimler açısından farklılık göstermektedir.
Ön izin Başvuru Evrakları Nelerdir?
Türkiye Üniversitelerinden Mezun Olan Doktorlardan İstenilen Belgeler:
- Pasaportun Türkçe tercüme edilmiş fotokopisi;
- İkamet kartının fotokopisi;
- İkametgah (yerleşim yeri ) belgesi;
- Yabancının diplomasının fotokopisi;
- 2 adet vesikalık fotoğraf;
- Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi;
- Yabancı uyruklu doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi;
- Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı arasında imzalanan hizmet sözleşmesi.
Türkiye Üniversitelerinden Mezun Olmayan Yabancılardan İstenilen Belgeler:
- Pasaportun Türkçe tercüme edilmiş fotokopisi;
- İkamet kartının fotokopisi;
- İkametgah (yerleşim yeri ) belgesi;
- Yabancının diplomasının fotokopisi;
- 2 adet vesikalık fotoğraf;
- Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi;
- Yabancı uyruklu doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi;
- Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı arasında imzalanan hizmet sözleşmesi;
- Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilen denklik belgesi;
- Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilen Türkçe yeterlilik belgesi;
- Yabancı uyruklunun geldiği ülkenin Sağlık Bakanlığı veya dış temsilciklerinden alınan mesleği yapmaya engel hallerinin olmadığına ilişkin yazı.
Yabancı Doktor Çalışma Şartları
Kural olarak, sağlık sektöründe kimlerin çalışacağına Sağlık Bakanlığı karar vermektedir, ama yabancı uyruklu sağlık hizmetleri mensuplarına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izin alınması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan talep edilen ön izin belgesi bir türlü görüş niteliğindedir. Ancak bu belgenin temin edilmemesi durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yabancı uyruklu hekimin mesleğini Türkiye’de icra edilmesine izin verilmemektedir. Türkiye’de yabancı doktor çalışma şartları hemşireler açısından da uygulanmaktadır. Yabancı hemşirelerin çalışma izni başvurusu doktorlarda olduğu gibi ön izin usulüne tabidir. Doktor ve hemşireler dışında diğer sağlık mensuplarının Türkiye’de çalışması yasaktır. Diş hekimliği, dişçilik, hastabakıcılığı gibi sağlık hizmetleri çalışanları kanunla türk vatandaşlarına hasredilen mesleklerde çalışamazlar. Ön izin başvurusunda bulunacak olan sağlık hizmeti görevlilerinin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:
- Türkiye Üniversitelerinden mezun olmayan yabancı doktorlardan denklik belgesi talep edilmektedir. Tıp Fakültesi diplomasının denkliği Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, uzmanlık belgelerinin denkliği Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir;
- Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olmayan yabancı hekimlerden Türkçe bildiğini gösterir belge talep edilmektedir. En az B düzeyindeki Dil Belgesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nden (TÖMER) alınabilir;
- Türkiye’de ilk defa mesleğini icra edecek olan yabancı hekimden geldiği ülkede kanunen mesleğini icra etmekte engel halinin bulunmadığını gösterir belge istenmektedir. Ancak bu belge başvuru tarihinden önceki yıl içinde Türkiye’den mezun olan, son 5 yıldır kesintisiz Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulardan ve ülkesindeki savaş, sıkıyönetim veya olağanüstü hal sebebi ile Türkiye’ye sığınanlardan istenmemektedir.
Yabancı Doktor Çalışma İzninde Gerekli Belgeler
Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alan yabancı doktor çalışma izni alabilmek aşağıdaki gerekli belgeleri temin etmelidir.
- Tıp Fakültesini yurtdışında bitiren hekimler açısından Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilen denklik belgesi;
- Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından yapılan Türkçe yeterlilik sınavında en az (B) derecesinde başarılı olmak (Bu belgenin başvuru tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde ilgili Bakanlığa sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma belgesi iptal edilmektedir (Türkiye mezunlarından bu belge istenmez);
- Mesleğini Türkiye’de ilk defa icra edecek olanlardan, geldikleri ülkenin yetkili makamından alınan mesleğini yapmakta engel halinin bulunmadığına dair belge (Bu belge Türkiye’den üniversite mezuniyetinden sonra 1 yıl içinde başvuranlardan, başvuru tarihinde geri yönelik olarak 5 yıldan beri kesintisiz Türkiye’de ikamet edenlerden, ülkelerindeki olağanüstü hal, savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınanlardan istenmez) ;
- Özel hastane veya sağlık merkezi ile yabancı hekim arasında yapılan hizmet sözleşmesi.
Gerek Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ön izin belgesini, gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni belgesini bizim aracılığımızla alabilirsiniz. Başvuru sürecinde uzman kadromuzla yanınızda yer almaktayız.
Not: Çalışma izni belgesi aynı zamanda yabancının ikamet izni olarak geçmekte olup, tekrar ikamet izni başvurusunda bulunulması gerekmemektedir.