Aile İkamet İzninden Kısa Dönem İkamet İznine
Geçenler

Aile ikamet izni, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 34. Ve 37. Maddesinde düzenlenmiş olup Türk vatandaşlarının veya Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancıların aile bireylerine tanınan ikamet iznidir.

Türk vatandaşı ile evli olan yabancıların boşanması veya destekleyicisinin ölümü durumunda aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçilebilmektedir.

Hangi Durumlarda Kısa Dönem İkamet İznine Geçilebilir?

  1. Aile ikamet izni ile ikamet eden yabancının Türk eşinden boşandığı durumlarda;

Aile ikamet izin türüyle ikamet eden yabancının Türk eşinden boşandıktan sona kısa dönem ikamet izin türüne geçebilmesi için evliliğin en az 3 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Fakat yabancı uyruklu eşin aile içi şiddet sebebi ile mağdur olduğu durumlarda evliliğin 3 yıl sürmüş olması şartı aranmaz. Burada önemli olan yabancı uyruklu kişinin buna ilişkin mahkeme kararını dosyaya eklemesidir.

  1. Destekleyicinin öldüğü durumlarda;

Destekleyici öldüğü durumlarda yabancı ölüm belgesini sunarak aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapabilir. Ölüm belgesinin Türk makamlarından alınması halinde, e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli olmalı, yurt dışından alınan ölüm belgelerinin ise Türkçe çevirili noter tasdikli ve Apostille şerhi olması gerekmektedir.

Aile İkamet İzninden Kısa Dönem İkamet İznine Geçen Yabancılar için Gerekli Belgeler

  1. İkamet İzni Başvuru Formu;
  2. Pasaport veya yerine geçerli belgenin aslı veya fotokopisi;
  3. Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan (İdare destekleyici belge isteyebilir);
  4. Geçerli Sağlık Sigortası;
  5. Boşanma kararı veya ölüm belgesi;
  6. Aile ikamet izni kartının aslı.

Önemli Notlar:

Boşanmaya bağlı olarak aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine yapılan geçiş başvurularında, Türk vatandaşından 3 yıl ve üzeri süre sonunda boşanılması halinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı talep edilmektedir. Yabancı uyruklu kişinin Türk vatandaşından 3 yıldan kısa süre içinde aile içi şiddet sebebi ile boşanması halinde ise, aile içi şiddeti ortaya koyan mahkeme kararı istenmektedir.

Destekleyicinin ölümüne bağlı olarak aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine yapılan geçiş başvurularında, ölüm belgesi talep edilmektedir. Türk makamlarından alınan ölüm belgelerinin e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli olmalı, yurt dışından alınan ölüm belgelerinin ise Türkçe çevirili noter tasdikli ve Apostille şerhi olması gerekmektedir. Apostille Anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşlarının ölmesi halinde, ölüm belgesini düzenleyen devletin Dış İşleri Bakanlığı veya konsolosluğu tarafından onaylanması gerekmektedir.

Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapacak olan yabancıların aile ikamet izinlerinin aslını mutlaka ibraz etmeleri gerekmektedir.