Yabancıların Sınır Dışı Edilme Sebepleri
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince, hakkında sınır dışı kararı verilen yabancılar uyruğunda bulundukları ülkeye ya da farklı bir ülkeye sınır dışı edilebilmektedirler. Yabancılar hakkında sınır dışı kararı almaya yetkili makam valilikler ve İl Göç İdareleri’dir.
Kanun metninde hangi durumlarda yabancının sınır dışı edileceği, hangi durumlarda sınır dışı edilemeyeceği düzenlenmiştir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54.maddesine istinaden aşağıdaki kişiler hakkında sınır dışı kararı alınabilmektedir:
- Türk Ceza Kanunu’na istinaden, haklarında iki yıl veya daha uzun bir süre hapis cezası uygulananlar, cezalarının Türkiye’de infaz edilmesinin ardından ülkesine sınır dışı edilir;
- Terör ve(ya) suç örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicileri;
- Türkiye’ye girişte, vize veya ikamet izni başvuru işlemlerinde gerçeğe aykırı bilgi beyan edip, sahte evrak kullananlar;
- İllegal yollardan geçimini sağlayanlar;
- Kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehlike oluşturanlar;
- Türkiye’nin tanıdığı vize veya vize muafiyet süresini 10 günden fazla aşanlar veya Türkiye vizesi iptal edilenler;
- Süresi geçen ikamet iznini 10 gün içinde uzatmayanlar;
- İkamet izni iptal edilenler;
- Türkiye’de çalışma izni olmaksızın çalışanlar;
- Türkiye’ye gayri resmi yollardan giriş veya çıkış yapanlar;
- Daha önce hakkında giriş yasağı verilmesine rağmen Türkiye’ye gelenler;
- İkamet izni başvuruları reddedilmesine rağmen 10 gün içinde Türkiye’yi terk etmeyenler;
- Uluslararası koruma başvurusu reddedilen veya iptal edilenler;
- Uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan örgüt veya kişilerle ilişkisi olduğu tespit edilenler hakkında sınır dışı kararı uygulanmaktadır.
Deport Nedir? Deport Edilme Sebepleri Nelerdir?
Deport, bir başka adıyla giriş yasağı, hakkında sınır dışı etme kararı verilen yabancının uyruğunda bulunduğu veya üçüncü bir ülkeye gönderilmesi ve belirli süreliğine Türkiye’ye girişinin yasaklanmasıdır. Yabancı hakkında Türkiye’ye giriş yasağı en fazla 5 yıl süreliğine konulmakta olup, ancak söz konusu yabancının kamu güvenliği ve sağlığını tehdit etmesi durumunda giriş yasağı 5 yıl daha uzatılabilir.
Hakkında sınır dışı kararı alınan yabancıya veya kanuni temsilcisine ya da vekiline, hukuki gerekçesiyle birlikte sınır dışı kararı tebliğ edilir.
Yabancı uyruklu kişi, Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığını sınır kapısında veya ülkesindeki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğine müracaat ederek öğrenebilir.
Deport Kararına İtiraz
Yabancılar hakkında sınır dışı kararı valilik veya il Göç İdaresi tarafından alınmakta olup, yabancının kendisine veya yasal temsilcisine tebliğ edilmektedir. Valiliğin bu kararına karşı yabancının kendisi, yasal temsilcisi veya avukatı tarafından 15 gün içinde İdare Mahkemesi’ne sınır dışı kararına itiraz konulu başvuru yapılabilir. Mahkemeye başvuru yapılması halinde, dava sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilememektedir. Ancak, aşağıdaki sebeplerden birine bağlı olarak hakkında sınır dışı kararı alınan yabancılar hakkında İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapılsa dahi yabancı sınır dışı edilebilir.
- Yabancının terör ve(ya) suç örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi olduğu durumlarda;
- Yabancının kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehlike oluşturduğu durumlarda;
- Uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan örgüt veya kişilerle ilişkisi olduğu tespit edilen yabancılar.